Gerçek deri çeşitleri, doğal hayvan derileri; Dana, Kuzu, Koyun ve egzotik hayvanlar (timsah, yılan, vatoz ) kullanılarak üretilen deri çeşitleridir. Hakiki deri, eğer iyi bir gözlemci iseniz kokusu ve dokusu yardımıyla ayrıca üzerinde bulunan deridir ibaresi ve sertifikası ile anlaşılabilmektedir. Hilda Deri Hakiki Deri ürünleri konusunda tescilli markası ile sizlere tam güvenli hizmet sunmaktadır.
Gerçek Deri Çeşitleri Nelerdir ?
Genel olarak Gerçek deri çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
- (Top Grain) Üst Düzey-Birinci Sınıf Kalite Zig Deri: Daha ince, daha yoğun bir şekilde lifler içeren, dayanıklılık sağlayan, deri olarak bilinen postun dış katmanını içerir. Kalınlığa bağlı olarak, koryum olarak bilinen daha lifli alt tabakanın bir kısmını da içerebilir. Üst yüzeye yakın tanecikli deri, deri çeşitleri arasında en kaliteli ikinci deri olarak nitelendirilir. Aslına bakarsanız "full grain leather" ile "top grain leather" arasında kullanım sırasında çok ciddi farklar olmaması kullanıcıların bu iki deri çeşidi aralarında tercih yapmasını zorlaştırır. Çünkü "top grain leather"' da "full grain leather" gibi cildin kendisini veya cildin büyük bir kısmını kullanmaktadır.
Aralarındaki tek fark "top grain leather"ın belli belirsiz bir şekilde yüzey temizliğine maruz kalıyor olmasıdır. Bu yüzey temizliği sırasında deri üzerindeki yara ve çizik izleri ile canlının doğuştan gelen ben gibi izleri, tamamen giderilemese de temizlenmeye çalışılır.
- Full-Grain ya da Sırçalı deri zig deri, yüzeyde herhangi bir çıkarılma olmaksızın tüm deri katmanını içerir. Genellikle en kaliteli deri olarak kabul edilir. En kaliteli deri ürünler kadın deri ceket, erkek deri ceket, kadın deri etek, kadın deri pantolon, erkek deri pantolon, deri çanta, deri cüzdan, deri kemer, Mobilya ve ayakkabılar genellikle sırçalı deriden yapılır. Sırçalı deri tipik olarak çözülebilir bir anilin boyası ile bitirilir. Rusya derisi, sırçalı derinin bir şekli olarak bilinir.
- Nubuk deri, kadife benzeri bir yüzey oluşturan, grain zig derinin zımparalanmış veya parlatılmış üst düzey deridir.
- Süet, hakiki derinin cilt yüzeyinin zımparalanarak hafif Süet deri elde etme süreci, özellikle seçilmiş bir derinin ham hâliyle başlar. Bu deri, ilk olarak işlenmeye hazır hâle getirilir. Bu süreç, genellikle derinin kıllarının, yağlarının ve diğer artıklarının temizlenmesini içerir.
Ardından deri, süet yapmak için özel bir sürece tabi tutulur. Bu süreçte, derinin en üst tabakası çıkarılır ve alt tabaka kalır. Bu alt tabaka, süet deriye karakteristik dokusunu veren lifli ve yumuşak kısmıdır. Bu tabaka genellikle derinin iç kısmıdır ve dolayısıyla daha az işlem görür. Bu nedenle, derinin bu kısmı daha yumuşak ve daha pürüzsüz bir dokuya sahip olur.
Bu aşamadan sonra, deri genellikle bir dizi kimyasal sürece tabi tutulur. Bu süreçler, derinin renklendirilmesini, yumuşatılmasını ve istenen son dokunun elde edilmesini sağlar. Bu kimyasallar ayrıca, süet derinin su ve leke direncini de artırabilir.
Son aşama, derinin zımpara ile kabartılması. Bu aşama genellikle, derinin yüzeyine nihai bir yumuşaklık ve kadifemsi bir his vermek için gerçekleştirilir. Bu sürecin sonunda, sonuç olarak süet deri elde edilmiş olur. Bu deri daha sonra çeşitli ürünlerin, örneğin deri ceketler, deri etekler, deri pantolonlar, deri elbiseler, deri yelekler, deri kabanlar, deri çantalar, deri cüzdanlar, deri kemerler, deri şapkalar ve deri ayakkabıların yapımında kullanılabilir.
Hayvan Türlerine Göre Hakiki Deri Çeşitleri Nedir?
Deri çeşitlerini şöyle sıralanabilir:
- Kuzu Derisi
- Dana Derisi
- Koyun Derisi
- Keçi Derisi
- Timsah Derisi
- Yılan Derisi
- Devekuşu Derisi
- Vatoz Derisi
- Deve Derisi
- Ceylan Derisi
- Buffalo Derisi
- Oğlak Derisi
- Domuz Derisi
İşlemden Önceki Ham Haline Göre Gerçek Deri Çeşitleri Nelerdir?
Ham deri çeşitleri şunlardır:
- Full Grain / tüm tanecikli zig deri
- Top Grain / üst yüzeye yakın tanecikli zig deri
- Genuine Deri / Yarma Deri
- Bonded / Salpa Deri
En Çok Tercih Edilen Gerçek Deri Çeşitleri Nelerdir?
Deri seçimi, derinin kullanıldığı alana göre farklılıklar gösterebilir. Günümüzde deri, en çok deri giyim; deri ceket, deri etek, deri pantolon, deri elbise, deri çanta, deri cüzdan, deri aksesuar, deri kemer, deri ayakkabı, yapımında kullanılmaktadır. Dolayısıyla da Deri Ceket yapımında en çok tercih edilen deri çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Hayvanlardan elde edilen deri çeşitlerinden deri ceket yapımı için en çok kullanılanları kuzu, koyun ve dana derisidir.
- Derinin işlem görmeden önceki işlenmemiş haline göre çeşitlerinden full grain, top grain, yarma ve salpa deridir.
- Deri yüzeyine uygulanan işlemlere göre derinin çeşitlerinden genellikle zig deri, antik grain deri, nubuk deri ve süet deridir.
Gerçek Derinin Özellikleri Nelerdir?
Yüksek kaliteli gerçek - hakiki derinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Gerçek deri soyulma ve dökülme yapmaz.
- Kullanıldıkça vücudun şeklini alır, daha iyi görünür ve hissettirir.
- Gerçek deri sağlam ve dayanıklıdır. Güçlü ve dayanıklı olmasının yanında nefes alabilir özelliğe sahiptir.
- Gerçek deri terletme yapmaz vücut sıcklığını belli seviyede tutar ve rüzgarı geçirmediği için üşütmez. Termostat görevi yapar.
Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır?
Derinin kalitesinin ve gerçekliğinin anlaşılması için özellikle günümüzde çok uzman olmak gerekir ve detaylı bir inceleme yapmak gerekir. Çünkü gelişen teknoloji ve yetersiz denetleme yüzünden suni deriyi gerçek deri algısıyla pazarlayan firmalar insanların gerçek deri ve suni deri arasındaki farkı algılamalarına engel olmaktadır.
Yüksek kalite gerçek deri, tabaklama işlemi sırasında kullanılan malzemelerin kalteli olması ve ustalık ile işlenmesi sonucu elde edilen ürünlerdir. Yara izleri, kıllar, deri benleri ve delikler gibi doğal işaretler derinin kalitesi ile ilgili değildir.
Yüksek kaliteli deri, diğer deri türlerine göre daha maliyetlidir. Zanaatkarlar için bu derilerle çalışmak daha zordur ve üretimi daha pahalı hale getirir. Dolayısıyla bir ürünün ucuz olması deriyle ilgili şüphelenilmesine neden olmalıdır.
Sonuç olarak insalık tarihinin en eski zanaatlarından olan dericilik yaşamın doğal döngüsü içinde çok önemli bir rol üstlenmektedir. Türkiye dericilik konusunda ve gerçek deri işleme konusunda dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Son derece yüksek kaliteli doğal deri işleme becerimiz sayesinde bu deri sektörünün en iyi firmaları ülkemizde faaliyet göstermektedir. Hakiki Deri Hilda Deri mottosuyla hareket eden firmamız size bu konuda en iyi deneyimi sunmak için canla başla çalışmalarını sürdürmektedir. Gerçek deri ile ilgili ihtiyaçlarınızı bize www.hildaderi.com veb sitemizden ulaşarak detek alabilirsiniz.
08.02.2024